Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului

Portul popular

Portul lăpuşean, elegant, sobru, expresiv, cu o identitate şi individualitate proprie, prezintă şi unele influenţe ale portului din Bistriţa Năsăud cu care se învecinează spre sud-est. Acesta  reflectă necesităţile practice şi culturale ale locuitorilor zonei Ţării Lăpuşului.

Pentru femei, costumul este compus din: cămaşa împodobită cu bogate broderii, zadiile (pe un fond mai închis) care în partea de jos prezintă o dungă cu alesături în variate ornamente, poalele cu dantelă şi broderii complicate în alb,cojocul închis în faţă, sumanul de obicei sur şi din ce în ce mai rar guba. Găteala capului constituie unul dintre aspectele importante ale portului popular din zonă, atât pentru piesele care o compun cât şi prin implicaţiile sociale şi morale. Pieptănăturile şi piesele vestimentare care compun găteala capului au rol aparte privind categoriile de vărstă, stare socială, momente ceremoniale.

Din portul bărbătesc se detaşează: pălăria de pâslă neagră, cămaşa simplă cu ornamente reduse, cureaua lată, cioareci sau gaci albi mai lungi decât la maramureşeni, cojocul de culoare neagră pentru sărbători şi sur pentru toate zilele.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro