Programul Operational Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Judetul Maramures Instrumente Structurale
Defileul Lapuşului

Muntele Şatra

         Forma trapezoidală precum a unei cetăţi a Muntelui Şatra domină Depresiunea Lăpuşului, fiind vizibilă din toate părţile . Acesta este un punct de reper şi un loc de belvedere. Potrivit legendelor şi baladelor populare aici îşi avea una dintre reşedinţe vestitul haiduc Pintea Viteazul.  

    Pe platoul Şatrei există şi în prezent Fântâna lui Pintea lângă care a fost înălţat în anul 1996 Schitul Şatra,  care are în componenţă o biserică din lemn şi un paraclis.

La poalele abruptului stâncos dinspre Depresiunea Lăpuşului, la altitudinea de 720 m, în Poiana Paltinului, se găseşte Mănăstirea Şatra, zidită cu ajutorul credincioşilor din zonă, în prezent aici înaltându-se biserica, chiliile, biblioteca si trapeza. Masivul Şatra este denumit de credincioşii din zonă Muntele Sfânt, datorită celor două locaşuri monahale şi izvoarelor de apă tămăduitoare care ies din piatră .
În apropierea platoului Piemontului Şatra , în partea sudică la cota de 985 m se află Peştera Pintii din Şatra (Şatra Pintii) –o peşteră dezvoltată în andezite piroxenice dezagregate, de natură tectonică la care se pare a contribuit şi omul.

www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

NOTA: Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro